ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετίζουμε την στήριξη της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου από την ομάδα «Μήνυμα Ελπίδας»
 
Χαιρετίζουμε την απόφαση της ομάδας πολιτικά ενεργών ατόμων «Μήνυμα Ελπίδας» να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Πιστοί στην υπόσχεσή μας θα συνεχίσουμε να στελεχώνουμε την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου με προσωπικότητες αλλά και με άλλες ομάδες πολιτών που θέλουν την αλλαγή, την οικονομική ανόρθωση και προσδοκούν σε δίκαιη, βιώσιμη, και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2017
 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ 15ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

 Έντιμε κύριε πρόεδρε,

Συναδέλφισσες, και συνάδελφοι,

Για 43η χρονιά η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά-τους ενάντια στις κάθε λογής συνωμοσίες, που υπερασπίσθηκαν τη δημοκρατική νομιμότητα και την ελευθερία της πατρίδας-μας.

Κορυφαία προσωπικότητα ανάμεσα στους τιμώμενους ο Εθνάρχης Μακάριος. Σαράντα χρόνια μετά το θάνατό-του εξακολουθεί να Ζει στις καρδιές και τη συνείδηση του λαού-μας. Η ανάμνησή-του προκαλεί σκιρτήματα συγκίνησης και περηφάνιας. Γιατί ο χρόνος εξαφανίζει τα μικρά, τα ασήμαντα και τα ευτελή. Αναδεικνύει όμως τα μεγάλα και σημαντικά.

Η πολιτική και βιολογική-του απουσία μας λείπει όσο ποτέ. Παραμένει όμως ζωντανή και ανεξίτηλη στο χρόνο η ηγετική-του φυσιογνωμία και η παρακαταθήκη-του με τα διαχρονικά και πάντα επίκαιρα μηνύματα.

Σε μια περίοδο όπου επιχειρείται συστηματικά η παραχάραξη της ιστορίας, με τους ενόχους να αθωώνονται και τους αθώους να ενοχοποιούνται, οφείλουμε με θάρρος, αντικειμενικότητα και διεισδυτικότητα να καταγράψουμε τα αίτια και τα αιτιατά που μας οδήγησαν στην τραγωδία του 1974, τις συνέπειες της οποίας εξακολουθούμε να βιώνουμε και σήμερα επικίνδυνες όσο ποτέ άλλοτε. Όπως είπε και ο ήρωας ποιητής Δώρος Λοίζου η αλήθεια είναι πιο καυτή και από τη μήτρα του ήλιου.

Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήταν δύο στιγμιαία γεγονότα. Ήταν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και τη συνδρομή Κυπρίων συνοδοιπόρων.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας 10ετούς συνωμοσίας η οποία άρχισε μετά την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την υπονόμευση που επιχείρησε η τουρκοανταρσία του 1963. Αποσκοπούσε στην απομάκρυνση του Αρχ. Μακαρίου, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διπλής ένωσης.

Οι χουντικοί δεσμώτες του Ελληνικού λαού, καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα αποφάσεων και σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β΄ όχι μόνο δεν οδήγησαν στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα όπως καλόηχα επαγγέλλονταν, αλλά άνοιξαν την κερκόπορτα στον τουρκικό Αττίλα, και οδήγησαν στην κατοχή του 37% της πατρίδας-μας.
Σήμερα καλούμαστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσαν τα δεδομένα της συνεχιζόμενης κατοχής και της προκλητικής επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά και τα λάθη και οι παραλείψεις-μας, να δώσουμε λύση στο πρόβλημά-μας.
Λύση όμως που
-θα απαλλάσσει την πατρίδα-μας από την κατοχή και όχι να τη νομιμοποιεί

-θα κατοχυρώνει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνοτική προέλευση και όχι να τα παραβιάζει

-θα την απαλλάσσει από την κηδεμονία τρίτων χωρών και όχι να τροποποιεί τη μορφή-της
-θα κατοχυρώνει το δημοκρατικό δικαίωμα ένας άνθρωπος μία ψήφος και όχι να το ανατρέπει
-θα σέβεται τη θεμελιώδη αξία της δημοκρατίας, τη λαϊκή κυριαρχία όπως αυτή εκφράζεται με τη βούληση της πλειοψηφίας και όχι να την υποτάσσει στις επιλογές της μειοψηφίας
-θα αναστηλώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και όχι να τους κατεδαφίζει
Λύση η οποία δεν στηρίζεται στη δημοκρατία και τον αλληλοσεβασμό δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμο κράτος. Θα οδηγήσει στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και θα θέσει σε κίνδυνο την φυσική και εθνική επιβίωση των Ελλήνων
Μόνο η ιστορική αυτογνωσία, η σωστή διεκδίκηση των δικαίων-μας και η αγωνιστικότητα μπορούν να διορθώσουν την πορεία-μας, να ανατροφοδοτήσουν τους στόχους-μας και να μας οδηγήσουν στην επιδιωκόμενη δίκαιη λύση, ώστε να είναι λειτουργική και βιώσιμη
Ο ραγιαδισμός, ο ευσεβοποθισμός και η ηττοπάθεια μόνο σε καταστροφική λύση μπορούν να μας οδηγήσουν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στη μαρτυρική Κύπρο.
Στο όνομα των νεκρών αλλά και των αγωνιστών της δημοκρατικής αντίστασης, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, στα αθώα θύματα και τους παθόντες της τουρκικής θηριωδίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να διεκδικήσουμε για το λαό-μας μια δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια, όπου στην Κυπριακή Δημοκρατία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς.

Αυτή θα είναι και η καλύτερη υπόσχεση στους ήρωές-μας, και μόνο τότε ο αιώνιος ύπνος-τους θα είναι γαλήνιος, όταν η πατρίδα-μας θα είναι και πάλι ελεύθερη και δημοκρατική, όπως την οραματίσθηκαν και για την πραγματοποίησή-της αγωνίσθηκαν μέχρι την τελευταία-τους πνοή.

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ, 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Ο Γεώργιος Φωτίου έμελλε να είναι ο πρώτος νεκρός αγωνιστής της Δημοκρατίας σις 5/4/1973.
Στα εικοσιπέντε του χρόνια έπεφτε δολοφονημένος από τις σφαίρες των φονιάδων της Ε.Ο.Κ.Α. Β΄. Αυτοί οι φονιαδες όμως δεν σκότωσαν μόνο τον Κόκο Φωτίου, δολοφόνησαν και το μέλλον , τα όνειρα και τη χαρά όλων των επόμενων γενιών της Κύπρου. 

Αυτοί οι φονιάδες έπνιξαν με τα ίδια τους τα χέρια εσένα και εμένα, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.Με τις βέβηλες πράξεις τους άνοιξαν το δρόμο στον Αττίλα που καραδοκούσε να εισβάλει στη Κύπρο , να βιάσει, να ξεσπιτώσει φιλήσυχους πολίτες, να λεηλατήσει όχι μόνο τις περιουσίες μας αλλά και τις ψυχές μας.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αποδώσουμε την αρμόζουσα τιμή στον συναγωνιστή μας, στον ήρωα Κόκο Φωτίου, αλλά στο πρόσωπο του τιμούμε και όλους τους ήρωες των αγώνων του λαού μας που πολέμησαν και αντιστάθηκαν κατα το αισχρό πραξικόπημα και τη βάρβαρη εισβολή.
Η μεγαλύτερη τιμή και σεβασμός για τους ήρωες μας είναι να δηλώνουμε αγωνιστική παρουσία και να συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Τότε μόνο η ψυχή τους θα είναι αναπαυμένη αν εμεις – ο κάθε ένας απο εμας-παραλάβουμε την αγωνιστική σκυτάλη και τη μεταφέρουμε μέχρι το τέρμα εκεί που βρίσκεται η δικαίωση αυτού του μαρτυρικού νησιού.

Η φετινή αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα απο την Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας μπροστά στο μνημείο του ηρωομάρτυρα της αντίστασης Κόκου Φωτίου συμπίπτει χρονικά με μια ιδιαίτερη συγκυρία. Το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα που προκάλεσαν οι Τούρκοι με την αδιάλλακτη στάση τους για μια ακόμα φορά έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο εισβολέας δεν έχει καμμία πρόθεση να αποχωρήσει έστω κι αν εμείς δώσαμε «γη και ύδωρ» Ο διαχρονικός στόχος της Τουρκίας είναι ο απόλυτος έλεγχος της Κύπρου, του FIR και της AOZ της και η εκμετάλλευση της γεωπολιτικής της θέσης.

Η τραγική κατολίσθηση στο Κυπριακό  Όπως είναι πολύ καλά γνωστό, από την αρχή υποδείξαμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αποδοχή 5μερούς Διάσκεψης, όπως και τις παγίδες που πιθανόν να εκρύβοντο έντεχνα στις κινήσεις τακτικής της Τουρκικής πλευράς στο CM.

Παρ’ όλες τις διαφωνίες μας όμως, αναγνωρίζοντας τη κρισιμότητα των στιγμών, δια του Προέδρου μας,βρεθήκαμε στο CM, με στόχο να ενισχύσουμε τη προσπάθεια με θέσεις και απόψεις, ώστε να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση. Σήμερα είναι η ώρα της αποτίμησης και του απολογισμού. Ασφαλώς, η προκλητική και αδιάλλακτη συμπεριφορά της Τουρκίας οδήγησαν την προσπάθεια σε κατάρρευση. Οι δε Τ/Κ έπαθαν αφωνία.

Οι δικοί μας χειρισμοί όμως, αποδείχθηκαν λανθασμένοι και επικίνδυνοι για την δική μας πλευρά. Η αξιοποίηση της παρουσίας και της συμβολής των πολιτικών αρχηγών, στην όλη διαδικασία, βαθμολογείται με αρνητικό πρόσημο.
Παρόλο που επανειλημμένως λέγεται ότι «ουδέν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα και ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν την τελευταία μέρα από δικής μας πλευράς, στο τέλος αποσύρθηκαν, όλοι γνωρίζουμε ότι ήδη έχουμε ανοίξει τα χαρτιά μας και η εκ περιτροπής Προεδρία, η σταδιακή και εις βάθος χρόνου αποχώρηση στρατού, το «ειδικό καθεστώς» στο περιουσιακό, η ίση μεταχείριση Τούρκων υπηκόων, η αυξημένη συμμετοχή στη διακυβέρνηση των Τ/Κ, αποτελούν πρόσθετο «πολιτικό κεκτημένο» για την άλλη πλευρά.

Δεν θα μπορούσα να μην κάνω αναφορά και στους πανηγυρισμούς που έγιναν απο κάποιους, σε σχέση με τα ερωτήματα τα οποία έθεσε στο Δείπνο στις 30 Ιουνίου ο Γ.Γ. Η αποδοχή των ασαφειών σε σχέση με τα θέματα εγγυήσεων, παραμονής στρατού, veto (θετικής ψήφου) αυξημένης συμμετοχής, εκ περιτροπής Προεδρίας, 4 βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, στο περιουσιακό αλλά και η νομιμοποίηση του όρου ΧΡΗΣΤΗΣ διά στόματος Γ.Γ. εμπερικλείουν σοβαρούς κινδύνους.

Σήμερα , δίνουμε το μήνυμα από τούτο τον ιερό χώρο, μπροστά απο το μνημείο του ήρωα της αντίστασης Κόκου Φωτίου ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι έτοιμος μεν για μια λύση που θα τερματίζει την αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας και θα απελευθερώνει το νησί απο τον Τούρκο εισβολέα. Μια λύση δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των νομίμων κατοίκων της Κύπρου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

 Όμως την ίδια στιγμή είμαστε απόλυτοι ότι θα απορρίψουμε και θα πολεμήσουμε, άδικες και ετεροβαρείς λύσεις που παραβιάζουν τα δικαιώματα μας και τις ελευθερίες μας και καθιστούν την Κύπρο χώρα δεύτερης κατηγορίας στη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Σήμερα 15 του Ιούλη του 2017, 43 χρόνια μετά, δηλώνουμε παρόντες και καταθέτουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα για λευτεριά, συναισθανόμενοι τις ευθύνες μας ενώπιον της νεας γενιας. Συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα και τη διεκδίκηση των δικαίων μας. Μπορεί να είμαστε μικρός λαός, αλλά είμαστε ένας περήφανος λαός. Η ιστορία μας, μια ιστορία αγώνων και θυσιών μας απαγορεύει τον εξανδραποδισμό και μας υπαγορεύει την αξιοπρέπεια .Όλοι μαζί ας αγωνιστούμε για τη σωτηρία της Κύπρου, ας συνεχίσουμε τον αγώνα για τη φυσική και την εθνική μας επιβίωση μέχρι να φτάσουμε στη λύτρωση.
Αυτό το μήνυμα μας αποστέλλει ο μεγάλος ήρωας μας, ο Κόκος Φωτίου, με τη θυσία του.

Κόκο Φωτίου, εδώ μπροστά στο μνημείο σου, σήμερα 15 του Ιούλη αποφράδα μέρα για τον Κυπριακό Ελληνισμό , δίνουμε υπόσχεση ότι δεν θα γονατίσουμε μπροστά στον κατακτητή και θα πολεμήσουμε και τους απο μέσα και τους απέξω που επιβουλεύονται την ελευθερία και τη δικαίωση του τόπου μας.

Γιατρέ μας, Βάσο Λυσσαρίδη , τα παιδιά σου γίνονται πλειοψηφική δύναμη και φράσουν τα άνομα σχέδια που φτιάχνονται στα διεθνή μαγειρία και προωθούνται απο ντόπιους Βρούτους.
Εμείς, οι ΕΔΕΚΙΤΕΣ/ ΣΕΣ θα είμαστε πάντα στη πρώτη γραμμή της αντίστασης .

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

ΛΟΝΔΙΝΟ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Στον Πενταδάκτυλο φυλακίζεται η λεβεντιά

Η πέτρινη κατοχική σημαία συνοδεύει τους εφιάλτες-μας και προκαλεί βάναυσα την εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπειά-μας

Στην καρδιά της Λευκωσίας στήθηκαν «κρατικά σύνορα»

Οι πατρογονικές εστίες παραμένουν ορφανές ή ακούσια φιλοξενούν ανεπιθύμητους μουσαφίρηδες

Οι εκκλησίες στα κατεχόμενα εδάφη-μας παραμένουν βουβές και λεηλατημένες

Οι ηρωικοί εγκλωβισμένοι εξαναγκάσθηκαν να πάρουν το δρόμο της αυτοεξορίας

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν χάνουν ευκαιρία να μας υπενθυμίζουν ότι η Κύπρος αποτελεί τμήμα του ζωτικού χώρου της Τουρκίας και μέσα από τις συνομιλίες επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν όχι μόνο όσα αυθαίρετα κατέλαβαν με την εισβολή του 1974, αλλά ακόμα περισσότερα

Η απάντηση του κυπριακού Ελληνισμού πρέπει να είναι ξεκάθαρη και αποστομωτική

Δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά-μας όποιοι και νάναι όσο δυνατοί και νάναι

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η ιστορία να μας καταγράψει ως την τελευταία γενιά Ελλήνων σε αυτή την μακραίωνη ελληνική γη

Αγωνιζόμαστε για λευτεριά και εθνική επιβίωση, τα ισοζύγια δυνάμεων δεν μας τρομάζουν, δεν καθορίζουν το αποτέλεσμα, ούτε και το μέλλον-μας

Σε όσους έντεχνα καλλιεργούν το κλίμα της ηττοπάθειας ότι το 1974 ηττηθήκαμε και πρέπει να πληρώσουμε τις συνέπειες της ήττας, απαντούμε

Το 1974 δεν ηττηθήκαμε. Προδοθήκαμε

Το 1974 χάσαμε μια σημαντική μάχη. Δεν χάσουμε τον πόλεμο. Δεν πρέπει να παραδοθούμε

Ο Ελληνισμός σε όποια γωνιά του πλανήτη και εάν βρίσκεται μπορεί να ανατρέψει τις αρνητικές συνέπειες της προδοσίας

Γνωστοί οι σχεδιασμοί και οι μεθοδεύσεις των ΝΑΤΟικών κύκλων, καθώς και της Τουρκίας.

Γνωστός δυστυχώς και ο ρόλος μιας χούφτας ελληνόφωνων πολιτικών και στρατιωτικών στην Ελλάδα και των συνοδοιπόρων-τους στην Κύπρο, οι οποίοι ταυτίστηκαν με τους ξένους σχεδιασμούς και ανέλαβαν την ευθύνη να τους προωθήσουν σε βάρος του Ελληνικού λαού και κύρια σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 ήταν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και τη συνδρομή Κυπρίων συνοδοιπόρων.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας 10ετούς συνωμοσίας η οποία άρχισε μετά την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την υπονόμευση που επιχείρησε η τουρκοανταρσία του 1963-64. Αποσκοπούσε στην πραξικοπηματική ανατροπή του Αρχ. Μακαρίου, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διπλής ένωσης, για να αποτραπεί δήθεν η κουβανοποίηση της Κύπρου.

Η συνωμοσία σε βάρος της Κύπρου άρχισε να εξυφαίνεται σε πολλαπλά επίπεδα, πολιτικά και στρατιωτικά.

Πραγματικός στόχος η νομιμοποίηση της Βρετανικής παρουσίας στην Κύπρο και η ικανοποίηση των επεκτατικών στόχων της Τουρκίας, η οποία επεδίωκε έξοδο προς την Ανατολική Μεσόγειο και ενίσχυση της πολιτικοστρατιωτικής-της παρουσίας, ώστε να καταστεί περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια.

Το πρώτο πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου σχεδιάστηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 1965. Ματαιώθηκε μετά από παρέμβαση του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Το δεύτερο με την κωδική ονομασία ΕΡΜΗΣ, θα πραγματοποιείτο στις 10 Μαρτίου 1970 σε συνδυασμό με τη δολοφονική απόπειρα που επιχειρήθηκε εναντίον του Αρχιεπισκόπου, με την κατάρριψη του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε. Ματαιώθηκε λόγω της διάσωσής-του.

Το τρίτο προγραμματίσθηκε στις 14 προς15 Φεβρουαρίου 1972 μετά τη ρηματική διακοίνωση της χούντας για παραίτηση του Μακαρίου από την προεδρία του κράτους και είχε ως συντονιστή τον πρέσβη της χούντας στη Λευκωσία Κων. Παναγιωτάκο.

Ματαιώθηκε λόγω διαρροής της πληροφορίας καθώς και της μαζικής λαϊκής κινητοποίησης με πρωτοπόρο την ΕΔΕΚ και αποκορύφωμα το ογκώδες συλλαλητήριο στην πλατεία της Αρχιεπισκοπής με ομιλητή το Β. Λυσσαρίδη.

Ακαταμάχητο τεκμήριο της αντεθνικής δράσης της χούντας είναι το σημείωμα το οποίο συνέταξε ο Κων. Παναγιωτάκος στις 25.2.1972 μετά τη συνάντησή-του με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα. Παραδέχεται ότι αυτός συντόνιζε τους 3 Μητροπολίτες εναντίον του Μακαρίου. Βολιδοσκόπησε μάλιστα τον τούρκο πρέσβη κατά πόσο η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργασθεί με την Αθήνα για την ανατροπή του Μακαρίου, με στόχο να προωθηθούν τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών όπως πρόσφατα είχαν συμφωνηθεί, με τη σύμφωνη γνώμη των συμμάχων-τους.

Οι συνεχείς αποτυχίες της χούντας να ανατρέψει τον Μακάριο, την οδήγησαν στην αποστολή του Γ. Γρίβα στην Κύπρο και την ίδρυση της παράνομης οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄ το φθινόπωρο του 1971.

Ως αρχηγός της ΕΟΚΑ Β΄ ο Γρίβας εκπόνησε τρία σχέδια πραξικοπήματος σε βάρους του Αρχ. Μακαρίου. Το σχέδιο «ΣΦΕΝΔΟΝΗ» το Δεκέμβριο του 1971, το «ΑΠΟΛΛΩΝ» την άνοιξη του 1973 και το «ΝΙΚΗ» τον Ιούνιο του 1973.

Η ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από τη χούντα του Ιωαννίδη το Νοέμβριο του 1973, εντατικοποίησε την πολεμική ενάντια στον Μακάριο.

Η πρώτη απόφαση για την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου λήφθηκε το Φεβρουάριο του 1974 με πρωταγωνιστές, τους Γκιζίκη, Ιωαννίδη, Ανδρουτσόπουλο και Μπονάνο.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε σε δεύτερη συνάντηση των ιδίων με τη συμμετοχή και του αρχηγού στρατού Γαλατσάνου στις αρχές Απριλίου 1974, κατά την οποία καθορίσθηκε ο χρόνος πραγματοποίησης, ο αρχηγός και υπαρχηγός του πραξικοπήματος.

Στις 2 Ιουλίου του 1974 δύο δηλ. ημέρες πριν από την αποστολή στο δικτάτορα Γκιζίκη, της γνωστής επιστολής Μακαρίου, έγινε στην Αθήνα η τελική σύσκεψη παρουσία του αρχηγού και υπαρχηγού του πραξικοπήματος κατά την οποία καθορίσθηκαν τα συνθηματικά, η μορφή της επιχείρησης, οι δυνάμεις οι οποίες θα λάμβαναν μέρος καθώς και η μέρα και ώρα έναρξης του πραξικοπήματος.

Όσον αφορά την τύχη του Μακαρίου οι οδηγίες ήταν σαφείς. Σε περίπτωση διάσωσης από την επίθεση στο Προεδρικό, να συλληφθεί και να σταλεί στην Αθήνα.

Με βάση τις παραπάνω οδηγίες καθορίσθηκε και η ένταση της επίθεσης εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου το πρωινό της 15ης Ιουλίου. Το χουντοκρατούμενο ΓΕΕΦ απέστειλε αριθμητικά και οπλικά υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις για να κυνηγήσουν το Μακάριο στην Πάφο, απ΄ ότι απέστειλε στις 20 Ιουλίου στην περιοχή της απόβασης για την αντιμετώπιση του τουρκικού προγεφυρώματος.

Στις 20 Ιουλίου όταν άρχιζε η τουρκική εισβολή με συνδυασμό αποβατικής ενέργειας και αερομεταφερόμενης στρατιωτικής δύναμης στο θύλακα Λευκωσίας – Κιόνελι – Αγύρτας, όχι μόνο δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εχθρικές δυνάμεις, αλλά αντίθετα τις διευκόλυνε να αποβιβασθούν, να οργανωθούν και να καταλάβουν εδάφη δημιουργώντας προγεφύρωμα για να διευκολυνθεί η πρόσθετη αποβίβαση στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και να ισχυροποιηθεί η άμυνα του Τ/κυπριακού θύλακα Λευκωσίας, προς αποφυγή κατάληψής-του και ματαίωσης των τουρκικών στόχων.

Έτσι μαρτυρήσαμε το πραξικόπημα, την επιβίωση του Μακαρίου και τελικά την εισβολή

Οι εφιάλτες άνοιξαν την κερκόπορτα

Ο τουρκικός στρατός κατήγαγε νίκη χωρίς αντίπαλο σε ένα παιγνίδι στημένο εκ των προτέρων

Η απόπειρα νομιμοποίησης της κατοχής με την επιβολή του σχεδίου Γκιουνές που ισοδυναμούσε με «ειρηνική» κατάληψη της Κύπρου, ματαιώθηκε από το Β. Λυσσαρίδη στην αίθουσα του Γραφείου Πληροφοριών στις 15 Αυγούστου 1974. Εκείνη τη στιγμή τα όπλα σίγησαν, για να κροταλίσουν 15 μέρες αργότερα στη δολοφονική απόπειρα εναντίον του ηγέτη της αντίστασης και τη δολοφονία του ήρωα ποιητή Δ. Λοίζου.

Δυστυχώς η δημοκρατική αντίσταση του λαού-μας δεν ήταν ικανή να αποτρέψει την τραγωδία. Διέσωσε όμως την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο λαός-μας με απίστευτη ψυχική δύναμη προχώρησε στην ανασύνταξή-της από τα ερείπια της καταστροφής. Αυτή την Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουμε να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Ιδρύθηκε και εδραιώθηκε με αγώνες, θυσίες και αίμα ηρώων, δεν θα επιτρέψουμε να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών.

Στα 43 χρόνια που μεσολάβησαν από τον μαύρο Ιούλιο του 1974, ποικιλώνυμοι πλανητάρχες, επιτήδειοι ουδέτεροι, σύγχρονοι Πιλάτοι, επιχείρησαν με ψευδοπροσχήματα να υπονομεύσουν την κρατική-μας κυριαρχία, να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού-μας, να αναβαθμίσουν νομικά και πολιτικά το ψευδοκράτος, και να επιβάλουν λύση ετεροβαρή και άδικη, η οποία παραβιάζει παράφορα και προκλητικά το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στο όνομα των αγωνιστών αλλά και των νεκρών της δημοκρατικής αντίστασης, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, όχι από υποχρέωση, αλλά για παραδειγματισμό και αναβάπτισμα στα ιδανικά και τους αγώνες-τους, στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, στα αθώα θύματα και τους παθόντες της τουρκικής θηριωδίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, να διεκδικήσουμε για το λαό-μας μια δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς.

Οφείλουμε να αγωνισθούμε για λύση που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη του παρελθόντος. Που δεν θα χρειασθεί οι μελλοντικές γενιές να βιώσουν όσα η δική-μας και δεν θα έχουν το θλιβερό καθήκον να μνημονεύουν ήρωες ή θύματα είτε εμφύλιου σπαραγμού, είτε της τουρκικής βαρβαρότητας.

Ως πολιτική ηγεσία οφείλουμε να ακούσουμε και να αφομοιώσουμε τη δραματική έκκληση που ο Αρχ. Μακάριος είχε απευθύνει με την τελευταία ιστορική-του ομιλία, από την πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977, ότι δηλ. «ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά-του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά-της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία». 

Την ίδια στιγμή διακήρυξε με σθένος την έναρξη του μακροχρόνιου αγώνα, κατάληξη του οποίου θα είναι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης δίκαιης και βιώσιμης, όπου όλοι οι κάτοικοί-της θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.

Στη βάση των παραπάνω αρχών είναι μεν δύσκολη η ανατροπή των αρνητικών δεδομένων, είναι όμως εφικτή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο.

Αυτό πρέπει να αποτελεί το συμβόλαιο ενός λαού με την ιστορία και το έθνος.

Δεν είναι δυνατό αυτά τα χώματα, τα αιώνια Ελληνικά, να παραδοθούν στους εχθρούς.

Σε αυτό τον αγώνα κανένας είτε ζωντανός, είτε νεκρός δεν δικαιούται απουσίας.

Μέχρι την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών-μας είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες της δημοκρατικής νομιμότητας και της ελευθερίας, αλλά και να καταθέτουμε τον ετήσιο απολογισμός-μας.

Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο, και μόνο τότε ο αιώνιος ύπνος-τους θα είναι γαλήνιος, όταν η πατρίδα-μας θα είναι και πάλι ελεύθερη και δημοκρατική, όπως την οραματίσθηκαν και για την πραγματοποίησή-της αγωνίσθηκαν μέχρι την τελευταία-τους πνοή.

Σήμερα 9η Ιουλίου οφείλουμε να υπομνήσουμε σε εχθρούς και άσπονδους φίλους ότι

«η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,

Κανένας εν εβρέθηκε για να την ηξυλείψει, κανένας

Γιατί σιέπη την που ταψη ο θεός-μου 

η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει».

Αιωνία θα είναι η μνήμη-τους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2017

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Προέδρος της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, αναχωρεί αύριο το πρωί για το Λονδίνο στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης που θα περιλαμβάνει επαφή με παράγοντες της παροικίας, συναντήσεις με μέλη προσφυγικών σωματείων, ομιλία σε ανοικτή εκδήλωση για ενημέρωση των μελών της παροικίας για το Κυπριακό.
Την Κυριακή το πρωί ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα είναι ο κύριος ομιλητής στο ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες του πραξικοπήματος και της εισβολής.
Σημειώνεται πως αν η διάσκεψη στην Ελβετία συνεχίζεται, ο κ. Σιζόπουλος προτίθεται να επιστρέψει στο Κραν Μοντάνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός του στο Λονδίνο.  
Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Ιουλίου 2017